Prasidėjus
rudens sezonui, paprastai sugrįžta ir peršalimo ligos, o konkrečiai – virusinės
infekcinės viršutinių kvėpavimo takų ligos. Jos užklumpa imuninei sistemai nusilpusi,
kai nuolat keičiasi oro temperatūra. Tada užklumpa sloga, skauda gerklę, gali
truputį pakilti temperatūra. Sau galime padėti natūraliomis priemonėmis.
Mūsų
senoliai peršalimo ligas gydė tuo, ką rasdavo gamtoje: džiovintos avietės
atstodavo aspirino tabletes, čiobrelių užpilas – nuo kosulio, česnakų sultys –
nuo slogos.
Namų vaistinėlėje reikėtų turėti šių vaistinių augalų:
Liepžiedžiai. Jos žiedynų
nuoviras ar užpilas yra prakaitavimą skatinantis, karščiavimą slopinantis
vaistas. Senoliai liepų žiedais gydė įsisenėjusį kosulį, naudojo gerklės
skausmui mažinti.
Arbata, persirgus gripu: 30 g. liepų žiedynų, 10 g. ramunėlių žiedų, 30 g.
erškėčių vaisių, 10 g. gysločio lapų. Mišinys susmulkinamas. 4 šaukšteliai
mišinio užpilami puse litro verdančio vandens, po 20–25 min. nukošiama. Geriama
po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, pasaldinus medumi. Arbata geriama tol,
kol suvartojamas visas nurodytas mišinys.
Avietės. Jos skatina prakaito
išsiskyrimą, mažina karščiavimą, ypač tinka gydant kosulį, slopinant uždegimą,
gydant gripą, bronchitą. Prakaitavimą skatinanti arbata: 5–6 šaukštai džiovintų aviečių uogų (galima
lapų su stiebeliais) užpilti 3 stiklinėmis verdančio vandens. Po 15–20 min.
išgerti visą kiekį.
Čiobreliai. Pasižymi
dezinfekuojamosiomis savybėmis, palengvina atsikosėjimą, todėl vartojami gydant
laringitą, bronchitą, įsisenėjusį kosulį. Gydant sausą kosulį padeda čiobrelių
ir ramunėlių inhaliacijos. Čiobrelių inhaliacija: puode užvirkite 3 litrus vandens, įberkite 1 šaukštą
čiobrelių ir ramunėlių žiedų, palaukite 10 min. Galvą ir pečius užsidengę
rankšluosčiu virš puodo, 10–15 min. pakvėpuokite garais.
Ramunėlės. Ji
dezinfekuoja, ramina, malšina spazmus. Liaudies medicinoje ramunėlė – pagrindinis
vaistas nuo peršalimo ligų. Skaudančiai gerklei gydyti reikės 4 šaukštų
susmulkintų ramunėlių, kurias užpilkite stikline verdančio vandens ir apie 10
min. kaitinkite ant silpnos ugnies. Nukošę gerkite po pusę stiklinės 2–3 kartus
per dieną po valgio.
Peršalę
gerkite daugiau arbatos su citrina, liepžiedžiais, šalpusniais, avietėmis,
raudonėliais. Jos skystina gleives, skatina prakaitavimą ir mažina uždegimą,
taip priversdami patį organizmą kovoti su liga.